Professioneel coachen

Uit de praktijk van de contextueel coach

In de afgelopen tien jaar zien we in steeds meer organisaties aandacht voor persoonlijke groei, ontwikkeling en welzijn. Fitnessruimtes worden ingericht, er verschijnen fruitmanden in de kantines, we zijn kritischer geworden in het verorberen van kroketten en frikandellen tijdens de lunchpauze en er worden professionals ingezet voor de verzorging van een verantwoorde lunch. Kortom, aandacht en zorg voor ontwikkeling en groei. Als coach en trainer worden wij als team steeds vaker ingezet om mensen en teams persoonlijk te coachen in deze ontwikkeling. Er is vraag en aandacht omdat moderne managers in organisaties zich zijn gaan realiseren dat gezondheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling een positieve invloed hebben op motivatie en prestatie. Effectieve samenwerking levert een sterk rendement op! Een sterke organisatie bouw je door loyaliteit en verbondenheid. Daar waar organisaties zich inzetten voor persoonlijke ontwikkeling en groei van hun medewerkers, zullen zij zich op hun beurt inzetten voor de ontwikkeling en groei van de organisatie. Een win-winsituatie. Zo bind je medewerkers langduriger aan je organisatie, behoud je kostbare ervaring en kennis en voorkom je overbodige kostbare werving en selectieprocedures.

In coaching en begeleiding is steeds meer vraag naar professionele krachten die oog hebben voor de context van het leven en de professionele begeleiding van deze processen: de zogenaamde holistische benadering. In de medische wereld worden klachten aangepakt met medicijnen. Daar is aandacht voor de biochemie. Te vaak wordt er echter onvoldoende gezocht naar de diepere onderliggende oorzaken. Bij zwaarlijvigheid en overgewicht werkt een simpel advies als niet of minder eten, niet snoepen en meer bewegen averechts. Kijk je op een holistische manier naar overgewicht dan ga je op zoek naar de bron van chronische stress. Waar zijn mensen uit balans geraakt en hoe uit deze onbalans zich in overgewicht en stress? Vaak kom je uit bij oude pijn en frustratie die in het verleden zijn veroorzaakt en niet zijn opgelost. Opgroeien zonder pijn is een utopie. In onze coachpraktijk komen we dagelijks in aanraking met verhalen van mensen die de niet opgeloste pijn met zich meedragen. Hun lichaam is vaak zichtbaar uit balans. Deze onbalans heeft niet zelden een grote invloed op samenwerking in organisaties. Mensen raken gedemotiveerd en melden zich veel sneller en vaker ziek.

In eerste instantie hoor ik bij de intake voor de trainingen vaak de opmerking: “Als het maar niet wollig is”. De tweede reactie na de eerste trainingsdag is altijd: “Dit is zeker niet wollig, hier willen we meer over leren”. Nadenken en leren over gedrag hoeft beslist niet wollig te zijn. Het is het aanleren van een nieuwe taal, zodat je elkaar beter leert begrijpen en aan kunt spreken op verantwoordelijkheid en consequenties. Je kunt op een hele realistische manier naar het gedrag van mensen kijken. Mensen hebben een geschiedenis. En deze geschiedenis heeft effect op hun leven in het hier en nu. Bewust worden is vaak de eerste stap naar verandering. Begrijpen waarom je uit balans bent en erkenning krijgen. Mensen die uit balans zijn hebben vaak een overlevingsmodus ingeschakeld. Prima, natuurlijk, want als je niet meer kunt overleven heb je een groter probleem. Maar hoe kom je van het overleven weer in het leven?

In coachingsprocessen leren we mensen om als toeschouwer naar zichzelf te kijken. Jezelf te observeren in gedrag, gedachten en emoties. Je gaat de confrontatie aan met dat wat je misschien liever zou vermijden. Zo kun je meer van jezelf leren begrijpen en kom je tot de conclusie dat ieder mens weleens last heeft te doen wat je liever niet zou willen doen en niet doen wat je wel zou willen doen. Vaak is oude verdrongen pijn uit het verleden de oorzaak van dit gedrag. We projecteren het op de huidige situatie en maken zo vaak onschuldige derden tot slachtoffer van de niet verwerkte pijn. Er zijn veel verschillende vormen van pijn. Een veelvoorkomende vorm is de pijn van het niet gezien zijn, het niet gewaardeerd worden en niet genoeg kunnen geven. Deze pijn, in het verleden ontstaan, zal resoneren in samenwerking. In het hier en nu zal namelijk door erkenning en waardering niet de pijn van vroeger worden opgelost. Het zal eerder als een vergrootglas werken en kleine akkefietjes uitvergroten tot heftige problematiek.

Zo kan er in samenwerking binnen organisaties veel “waste” (verspilling) ontstaan door de levensgeschiedenis van medewerkers. Het gaat niet over goed of fout maar om de invloed hiervan. Hoe kun je “waste” veranderen in waarde? Maak van je shit een hit! Collega’s kunnen daarbij elkaars hulpbronnen zijn. Je brengt vaak meer tijd per week met een collega door dan met je eigen partner. De uitdaging om op een passende manier elkaar te ondersteunen, stimuleren in groei en ontwikkeling, zonder daarbij elkaars hulpverlener te moeten zijn.

Contextueel coaches hebben geleerd om naar de context te kijken van het leven. Zij zien het hele plaatje en hebben de vaardigheid om op een effectieve manier mensen te helpen veranderen. Daarbij kunnen ze mensen leren op hun eigen grond te staan, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en voor de samenwerking!

Wij geloven in de kracht van samenwerking! Werkelijke verandering kan alleen plaatsvinden door samenwerking en verbinding! In januari starten wij met twee nieuwe groepen de opleiding “Contextueel Coach” van iDNA B.V.

Kijk voor meer informatie op de site: www.iDNA-scan.nl