Hoe kom je weer in balans

Balans:

Contextueel kijken:
Ik zou iedereen willen leren om contextueel naar het leven te kijken! Omdat ik dat persoonlijk als een enorme verrijking ervaar. Begrijpen wat er gebeurt, begrijpen wat de consequenties zijn van keuzes die in generaties gemaakt worden. Keuzes die in het heden impact hebben op organisaties, relaties en op ons persoonlijk welzijn! We worden geboren in een ingewikkeld relationeel systeem. De eerste invloed is die van het gezin waarin je geboren werd! Uitzondering op deze regel zijn mensen die al jong geadopteerd werden, opgroeiden in een pleeggezin of in een kindertehuis woonden. Zij worden uiteraard hierdoor gevormd.

Geen oordeel maar invloed:
Het geeft ruimte als je zonder oordeel naar de eerste invloeden kunt kijken! Het gaat daarbij niet om wat er goed of fout is, maar om wat de invloed is en de vraag hoe je met deze invloed om kunt gaan. De invloed is breed en steeds vier dimensionaal bepaald. Je hebt genen die invloed hebben, een psychologisch vermogen, je hebt aangeleerde systemen en een relationele geschiedenis. Deze vier terreinen vormen de context in je leven. Vanuit deze context kun je naar gebieden kijken die een persoonlijke uitdaging kunnen zijn. Waarom doe jij wat je doet, waarom reageer je op een bepaalde manier op vrienden, collega’s of een partner? Zo kun je jezelf vragen stellen over je gedrag en ook actie ondernemen als dit gedrag in jouw ogen onwenselijk is.

De praktijk:
Ik coach nu 35 jaar mensen in de meest uiteenlopende situaties, soms in onze hulpverleningspraktijk, soms in individuele coachtrajecten binnen organisaties of in de coachpraktijk. Het geeft enorm veel energie om te ervaren dat het leven veranderbaar is. Alles wat leeft verandert en de verandering kun je sturen! Bewust met deze veranderingsprocessen omgaan is de sleutel!

Overleven:
Mensen ontwikkelen patronen om te overleven. Compensatiegedrag noemen we dat. Je gaat “troosteten”, aandacht genereren of jezelf juist terugtrekken omdat je niet lastig wilt zijn voor anderen. Je gaat overmatig proberen om alles onder controle te houden en ontwikkelt daardoor allerlei angsten die een grote belemmering zijn voor je persoonlijke vrijheid. Je krijgt misschien last van onredelijke boosheid, wordt misschien cynisch wat je helemaal niet wil. Worstelen met overgewicht of ondergewicht, oververmoeid raken en last hebben van een laag zelfbeeld. Signalen van onbalans waar je wat mee kunt! Al deze patronen uiten zich in de (on)balans van het lichaam. Deze onbalans heeft niet zelden ook seksuele gevolgen. Van overprikkeld tot impotent. Zo kunnen geest, ziel en lichaam volledig uit balans raken. Grote belemmering voor veel mensen is het thema schaamte. We schamen ons omdat we overleven. Hoe krom kan het zijn! Het zou rechtvaardiger zijn om dankbaar te zijn met het feit dat we kunnen overleven, het verlangen te koesteren om van het overleven in het leven te komen! Welkom in de menselijkheid, we hebben er allemaal wel mee te maken. Doen wat je liever niet wilt doen en niet doen wat je eigenlijk heel belangrijk vindt.

Balans:
Mensen die uit balans zijn zullen vanuit onbalans buiten hun persoonlijke kracht gaan leven. Ze geven misschien ongepast omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor zaken waar ze niet verantwoordelijk voor zijn, of ze zijn continu op zoek naar wat ze ontvangen kunnen omdat ze al zoveel gegeven hebben. Nu is het tijd voor mijzelf, is hun gevoel. We leven in de “Me-time” generatie. Tijd voor jezelf, prioriteit voor jouw persoonlijke wensen.

Prima, maar wel met een kanttekening. Waar leg je de rekening neer van het jarenlang onbewust ongepast geven? Te vaak zie ik in de praktijk dat deze rekening gepresenteerd word aan onschuldige derden. Zij moeten betalen voor de schade die er vaak op andere gebieden in het leven is ontstaan. Rekeningen uit het verleden worden te vaak generaties lang doorgegeven zonder dat we dit in de gaten hebben. Gepresenteerd in het hier en nu zonder dat we ons daar bewust van zijn. Niet in de laatste plaats is de werkvloer een plek waar veel rekeningen worden verhaald. Dit geeft een enorme resonantie in de samenwerking. We hebben tenslotte niet één persoon, maar een heel team waarvan ieder persoon een eigen rekening meebrengt. Dit is van grote invloed op de dagelijkse samenwerking die je niet oplost door een vaardigheidstraining, een communicatietraining, een kleurentest of een disc profiel. Er moet op een dieper niveau gewerkt worden aan verandering. Daar ligt een geweldige uitdaging, want constructief samenwerken is genezend voor ieder persoon! Zo kan de werkvloer ook een plaats zijn waar mensen in hun kracht komen.

Verantwoord in balans komen, dat is waar het in het leven om gaat! Dat heeft vaak te maken met bewustwordingsprocessen. Waar sta jij in het leven? Hoe kom je van het overleven naar het leven? Daar ligt de uitdaging! Een vakbekwame contextuele coach weet mensen hierin te coachen zonder daarbij de verantwoordelijkheid over te nemen! Werk aan de kwaliteit van je leven! Voorkom dat onschuldige derden de rekening moeten betalen!


Meer lezen?

Doelbewust

Dynamiek in verbinding

www.hansgroeneboer.nl

www.idna-scan.nl

www.relinked.nl